Att klä barnen innan man går till dagis eller förskolan

Hur får man barnen att klä på sig de kläder man själv plockar fram eller att det skall bli påklätt utan alltför mycket tårar eller tandagnisslan. Hemma hos oss brukar jag försöka använda mig av barnens motivation till lek och vinnarinstinkt för att få på kläderna på rekordtid.

Man börjar med att ta fram kläderna till barnen. Sedan lägger man ut dem som en “gubbe” på golvet. Det kan vara så att gubben “vinkar hej” med ena armen eller springer bort eller liknande. Det viktiga är att kläderna ligger i omvänd ordning så att det bara är att plocka på sig kläderna i den ordning de kommer, dvs underkläderna ligger överst, sedan byxor och tröja under det.

När frukosten är klar så är det bara att köra  “klä-på-sig-leken”. Man triggar barnen lite med att man tävlar om vem som kan göra gubben levande genom att krypa i kläderna eller så. Har man flera barn hjälper man till lite där det behövs för att hålla tävlingen levande. Sedan är det väl fint om man kan göra det oavgjort ibland eller att de vinner lite olika moment så det inte blir olyckligt av den orsaken.

Det fina är dock att man kan få barnen att få på sig kläderna på ett par minuter med glädje istället för under tio minuter med tvång.

Leave a Reply