Mitt bästa tips, någonsin

Här kommer det, håll i er. Mitt bästa tips för att få barnen glada och föräldrarna glada. Det håller för mat, det håller för sömn, det håller för tandborstning, det håller för sängdags, det håller för att alla ska kissa innan man åker  52 timmar i bilen till farmor.

Låt mig presentera “Den omvända pedagogiken”. Ok, du har rätt, jag har inte uppfunnit den, bara applicerat den. Jag har kommit på den såtillvida att jag har inte läst om den och ingen har heller berättat om den för mig men den har väl funnits där antar jag.

Om du nu fortfarande läser med ett uns av nyfikenhet ska jag berätta om hur den går till.

Den omvända pedagogiken är som “tvärtom-leken” för barn. Säger du “ja”, säger de “nej”. När du säger “Ät lite mer mat”, så säger de… “nej”. Wild guess…huh?

Nu gör man såhär konkret, vi tar matexemplet: Du vill att din gullunge ska äta lite mer rotmos, hon tycker att “nej” är roligare. Säg då såhär: “Jag tror inte du kan äta den här skeden med mat. Du verkar ha en sån där pytteliten mage som små barn har som det inte går i så mycket mat i.”

Vad säger han/hon då?

– “Johooo… föj det kan ja”

(de kan ju inte säga “rrrr” så de säger alltså inte “för”) och så kan du stoppa in skeden i munnen och de mumsar i sig mer mat. Detta funkar inte på äcklig mat, kom-i-håg det. Förstör inte mitt trick med att trycka i barnen äcklig mat och kom inte och klaga på att det inte går om du inte är en hyggligt vettig förälder redan.

Och vad säger vi när det är dags att gå och sussa, jo: “Jag tror att jag är myyycket snabbare in i badrummet än du är och jag tror inte att du kan hitta din tandborste själv”.

– “Johoooo, föj det kan ja…”

Så… det var det det. Nu kan du slappna av. Detta har fungerat på mina barn mellan 1,5-5 års ålder. Det borde funka på dina med. Problemet är oftare att jag glömmer använda tricket och att variera det än att det inte fungerar.

 

Leave a Reply